Reddingsteam USAR.NL staat stil bij 20-jarig bestaan

Katwijk – Zaterdag 3 juni stond het Nederlands reddingsteam USAR.NL samen met vele leden, oud-leden en dierbare relaties stil bij haar 20-jarig bestaan. Het team werd in 2003 opgericht naar aanleiding van de aardbeving in Turkije in 1999 en de vuurwerkramp in Enschede in 2000. Met een belangrijke taak: het vinden en redden van slachtoffers bij instortingen in binnen- en buitenland.

Door de jaren heen werd USAR.NL ingezet na aardbevingen in Marokko (2003), Pakistan (2005), Haiti (2010), Nepal (2015) en Turkije (2023). Ook zocht het team naar overlevenden in de haven van Beiroet, Libanon na een zware explosie in 2020. Namens deze landen waren verschillende vertegenwoordigers aanwezig.

Toespraken

De genodigden werden bij dit jubileum toegesproken door minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra en de Turkse ambassadeur in Nederland Selçuk Ünal. Daarnaast was er een videoboodschap van minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz-Zegerius.

Ontwikkeling

Landelijk Commandant USAR.NL Arjen Littooij stond nadrukkelijk stil bij de ontwikkeling die het team doormaakte in die 20 jaar. Na de classificatie als ‘Heavy’ USAR-team bij de Verenigde Naties in 2007 wist het team zich in 2011 en 2019 te herclassificeren en voldoet nog altijd aan de hoogste eisen van het internationaal zoek- en reddingswerk. Ook was USAR.NL bij de rampen in Nepal, Libanon en Turkije betrokken bij de coördinatie van de inzet alle USAR-teams.

Dankbaar

Tijdens het jubileum werd ook stilgestaan bij de belangrijke rol van het thuisfront en de deelnemende participanten die hun werknemers en diensten leveren. Dankzij deze belangrijke basis zijn de aan het team verbonden vrijwilligers telkens in staat alles te laten vallen en binnen enkele uren onderweg te zijn naar waar dan ook ter wereld. Dit, samen met de steeds ervaren dankbaarheid bij het verlenen van hulp, is onmisbaar voor het belangrijke werk van het team.

Onderscheidingen

Verschillende leden van USAR.NL werden onderscheiden met een vrijwilligersmedaille door landelijk commandant Arjen Littooij. Een onderscheiding voor hun bijdrage voor een periode van respectievelijk 10 of 15 jaar en in 21 gevallen zelfs voor USAR.NL-leden die al twintig jaar lang, sinds de oprichting, vrijwilliger zijn bij het team. En daar bleef het niet bij: aan het einde van de ceremonie werd plaatsvervangend commandant Martin Evers door de minister naar voren geroepen. Martin werd benoemd tot ‘Officier in de Orde van Oranje-Nassau met zwaarden’, voor zijn werk als plaatsvervangend commandant bij de brandweer, zijn uiteenlopende werkzaamheden voor USAR.NL en zijn inzet als reservist gedurende 35 jaar. Een onderscheiding met zwaarden duidt op het ‘verdienstelijk handelen in een militaire uitvoering’.