Alphen aan den Rijn

  • Alphen aan den Rijn

Op maandag 3 augustus 2015 vallen in Alphen aan den Rijn 2 bouwkranen om. De kranen zijn op dat moment, staande op een ponton op de Rijn, een brugdeel van de Julianaburg aan het verplaatsen. De kranen en het brugdeel komen terecht op huizen die langs de Rijn staan.

Een persoon raakt ingesloten, maar kan al snel worden bevrijd door de Brandweer.

USAR.NL wordt ingezet om vast te stellen of er nog slachtoffers onder het puin liggen. Dit is niet het geval.

Marijn van Eijsden, Groupleader SAR, vertelt over zijn ervaringen tijdens deze inzet:

“Onbekend maakt onbemind”

De pieper van Marijn gaat. Hij is Officier van Dienst bij de brandweer in de regio Hollands Midden. Op dat moment werkt hij in Waddinxveen. Op de Julianabrug in Alphen aan den Rijn is iemand bekneld geraakt. ‘Een vreemde melding’, schiet er door zijn hoofd. Hij woont in diezelfde plaats en kent de situatie goed: er is helemaal geen brug… De Julianabrug is namelijk verwijderd en wordt gerepareerd. Vervolgens hoort hij dat de hulpdiensten groot opschalen en krijgt hij een telefoontje van een collega die Hoofdofficier van Dienst is bij de brandweer: “Kom als een speer terug! Jij moet beoordelen of we USAR.NL moeten inschakelen!”

Marijn

Verbijstering

Marijn rijdt met spoed terug naar Alphen aan den Rijn met het idee dat een bouwkraan op een huis is gevallen en dat er meerdere doden zijn te betreuren. “Alphen is mijn stad. Ik woon en werk er. Dit is een vreselijk incident en ik wil graag helpen. Terwijl ik naar de onheilsplek rijdt, vraag ik me af welk huis, café of sportschool is getroffen. Omdat ik geen verbindingsmiddelen in mijn eigen auto heb, krijg ik tussentijds geen nieuwe informatie. Het is dan ook een flinke schok als ik aankom en gigantische kranen en een brugdeel op meerdere ingestorte huizen zie liggen. Ze zijn omgevallen tijdens het terugplaatsen. Ongeloof. Verbijstering. Ik sta perplex en moet de beelden echt even op me in laten werken voordat ik de knop kan omzetten. Dit is zó bizar.”

Instortingsgevaar

Het gebied is afgezet; voor iedereen. Ook de hulpdiensten mogen er niet komen vanwege instortingsgevaar. Marijn gaat wel het gebied in, op verzoek van de Hoofd Officier van Dienst. Hij moet inschatten of USAR.NL opgetrommeld moet worden. “Het is mooi weer en er zijn veel mensen op straat. De kranen en het brugdeel liggen op huizen en winkels. Dat er slachtoffers onder het puin liggen, is een logische aanname die bevestigd wordt door de alarmmelding. De gebouwen zijn schuivend en stapelsgewijs in elkaar gezakt, waardoor er holle ruimtes ontstaan waarin iemand kan overleven. Redenen genoeg om via de meldkamer USAR.NL op te roepen.” Terwijl de collega’s onderweg zijn, bereikt Marijn de andere kant van de instorting. De brandweer heeft daar contact met een slachtoffer. Hij staat stijf rechtop. Alles om hem heen is ingestort. De brandweer wil puinruimen, maar Marijn houdt dat tegen. “Een instorting is een nieuwe stabiele situatie. Ga je dingen verwijderen, dan wordt het instabiel met alle risico’s van dien. Het slachtoffer hebben we gevraagd voetje voor voetje vooruit te lopen. Dat is de enige kant die hij op kan. Door een opening laten we een brancard zakken, waar hij op is gaan liggen. Vervolgens hebben we hem voorzichtig door het puin naar buiten getrokken.” De doorzoeking van USAR.NL wijst daarna uit dat er geen andere slachtoffers zijn.

Gecalculeerde risico’s

Marijn ondervindt aan den lijve dat niet iedereen USAR.NL kent. Onbekend maakt onbemind. Collega’s van de brandweer vinden het vreemd dat hij wel het rampgebied in mag, terwijl zij aan de kant staan en moeten wachten op USAR.NL. Als de USAR-reddingsgroep arriveert, blijkt die ook nog eens te bestaan uit bekende brandweercollega’s van de eigen regio Hollands Midden. Alleen hebben ze nu de knaloranje USAR-overall aan. “Aan het begin leverde deze situatie wat verwarring en onbegrip op, maar dat is gelukkig recht getrokken”, vertelt Marijn. “De komst van USAR.NL betekent absoluut geen diskwalificatie van andere hulpverleners. De meesten van ons zijn ook gewoon brandweerman of -vrouw. Alleen zijn wij speciaal opgeleid en getraind om in complexe situaties slachtoffers levend onder het puin vandaan te halen. Wij weten wat we wel en niet kunnen doen in moeilijke situaties en hebben zwaar materieel tot onze beschikking. Daardoor kunnen we meer gecalculeerd risico’s nemen dan de reguliere brandweer.”

Het werk

Gasexplosie Den Haag

Instorting Pearle Den Bosch

Het team

Het USAR-team heeft een multidisciplinair personeelsbestand van ca 145 medewerkers en is verdeeld over vier reddingsgroepen.

Ontdek alles over het team